A juh- és bárányhús fenntarthatósága

Elérhető és letölthető itt: A-barany-es-juhhus-fenntarthatosaga-c-konyv.pdf (barihus.hu)

 

Ízletes és Fenntartható juh- és bárányételek receptkönyve

Elérhető és letölthető itt: izletes-es-fenntarthato-receptkonyv.pdf (barihus.hu)

 

„Fontosabb juh- és kecskebetegségek”

Az állattartás és tenyésztés egyik meghatározó feltétele, hogy az állattartó felismerje az állatain tapasztalható elváltozásokat, és azok miben létének megállapításához, valamint kezeléséhez állatorvos segítségét vegye igénybe. Ennek alapján csak célzott kezelés alkalmazására kerüljön sor, mert ennek hiányában, vagy az attól való eltérés esetén több lesz az okozott kár, mint a remélt eredmény. A pozitív eredmény elérése céljából foglaltuk össze ebben a 2019. március végétől elérhető kötetben a juhok és kecskék életét befolyásoló legfontosabb betegségeket, azok okait, és lehetséges elkerülésüket és kezelésüket.

Látva a juh megbetegedésekkel kapcsolatos gondokat a Juh Terméktanács a juh- és kecsketartók számára egy olyan könnyen kezelhető kiadványt készített el, adott ki és tesz elérhetővé, amely segítséget nyújthat az egyes betegségek megjelenésének felismerésében az állattartóknak, valamint segíti az állattartók és az állatorvosok közötti együttműködést is. A kiadványban csaknem 200 oldalon, mintegy 100 féle betegséggel kapcsolatos információkat foglalták össze. A laminált lapokon megjelenő kiadvány – tartósságánál fogva – lehetővé teszi annak akár állattartó épületben való használatát is. 

A kiadvány fontosságát megértették a juh- és kecske állatorvos szakma legfontosabb képviselői, akiket sikerült szerzőként e munkába bevonni: Dr. Albert Mihály – anyagforgalmi betegségek; Dr. Makrai László és Dr. Kléh Zsolt – bakteriális betegségek; Dr. Rusvai Miklós – vírusos betegségek; Dr. Vajdovich Péter – a betegségek laboratóriumi vizsgálati nyomai; Dr. Majoros Gábor – parazitológia; Dr. Jerzsele Ákos – parazita megbetegedések kezelései. Az állattartással kapcsolatos és a fentiekhez kapcsolódó fejezeteket Dr. Monori István és Dr. Kukovics Sándor dolgozta ki. A kiadvány lektori munkáinak elvégzéséhez két nagy tekintélyű professzort, Dr. Farkas Róbertet és Dr. Süveges Tibort sikerült megnyernünk.

A kiadványt, a juh- és kecske istállóban is használatra alkalmas formában, a Juh Terméktanács az Agrárminisztérium civil szervezetek számára kiírt pályázat keretében kapott támogatás felhasználásával készítette el.  A Juh Terméktanács honlapján (www.juhtermektanacs.hu) 2019. április közepe után a kiadvány egyedi rendelések alapján elérhető lesz.

A kiadvány egyedi ára kis sorozatú gyártásban 8.000 Ft/példány áron a Juh Terméktanács (juhtermektanacs@upcmail.hu) e-mail címén megrendelhető.

Magyar Juhászat és Kecsketenyésztés kiadvány

A „Magyar Juhászat és Kecsketenyésztés” című lapot a Juh Terméktanács 1992 áprilisában alapította, akkor még „Magyar Juhászat” címmel. Az első két évben még negyedéves lapként, azt követően havi lap formájában tájékoztatta az olvasókat a juhászat aktuális kérdéseiről. A lap 1997. szeptemberi számától alakult át és kapta meg a jelenlegi nevét: „Magyar Juhászat és Kecsketenyésztés”.

A lapot Szerkesztő Bizottság készíti, és hivatásos olvasó- és tördelő szerkesztő és szerkesztő munkája eredményeként kapja meg a havonta megjelenő formáját. A Szerkesztő Bizottság meghatározó részét az első megjelenés óta ugyan azon tagok adják, mellettük néhány, az  ágazat számára jelentős személyiség kapcsolódik be a munkába. A lap az első 15 évben önálló lapként jelent meg, de költségtakarékossági okból az utóbbi 12 évben a Magyar Mezőgazdaság című hetilap havi mellékleteként jut az érdeklődő olvasók kezébe. A lap elektronikus változata is eljut a szervezet tagjaihoz, emellett, ez a változat a Magyar Mezőgazdaság című hetilap honlapján ugyancsak elérhető.

A lap megelőző öt év (2014-2015-2016-2017-2018) havi lapszámai is hamarosan olvashatóak lesznek e honlapon, addig is olvassák el a 2019-es lapszámokban bemutatott információkat!

2022

Magyar _Juhaszat_es_Kecsketenyesztes_2022_aprilis_

2021

Magyar_Juhaszat_es_Kecsketenyesztes_2021_oktober

Magyar_Juhaszat_es_Kecsketenyesztes_2021_szeptember

Magyar_Juhaszat_es_Kecsketenyesztes_2021_augusztus

Magyar_Juhászat_és_Kecsketenyésztés_2021_március

Magyar Juhászat és Kecsketenyésztés_2021_február

Magyar_Juhászat_és_Kecsketenyésztés_2021_január_

2020

Olvassa el a korábbi lapszámainkat is!

2019

Olvassa el a korábbi lapszámainkat is!

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Egyéb könyvek

Goat Science

Goats (Capra) – From Ancient to Modern: http://www.intechopen.com/books/goats-capra-from-ancient-to-modern