A Várpalotán évek óta jelentős látogatottsággal megrendezett „Szent Mihály Napi Forgatag” című rendezvényhez társulva 2019. szeptember 28.-án a Juh Terméktanács (teljes néven: Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet) megrendezni az első dunántúli juhászati fórumot, mert ebben a régióban még ilyen ágazati rendezvényre még soha nem került sor.

Ennek célja a Dunántúlon még „megmaradt” juhászatok (és működő kecsketartó gazdaságok) ágazati fórum keretében való tájékoztatása a 2020 után várható, az ágazat szereplőit érintő piaci és támogatási változásokról. Az utóbbinak az ágazat, illetve a kikérődzőket tartó gazdaságok megmaradása céljából van meghatározó szerepe, az előbbi viszont az ágazat termékeinek eladhatóságát befolyásolja.

Ezek mellett az aktuális állategészségügyi kérdésekről, a folyamatban lévő spanyol-magyar EU támogatással működő „Bárányhús Promóciós Program” első másfél évének eredményeiről, valamint az ágazat megmaradásának jövőbeni alternatíváiról kapnak tájékoztatást a résztvevők.

A juhászati fórummal párhuzamosan juh- és kecskefajta bemutató és terelési bemutató megrendezésére is sor kerül – a Szent Mihály Napi Forgatag látogatói számára.

A fenti két rész-programhoz kapcsolódva juh- és bárányhús ételek kóstoltatására is sor kerül. Ennek keretében juh- és bárányhúsból késztett ételek készítése versenyének megrendezésére is sor kerül, ahol a profi főzők mellett műkedvelő magán versenyzők indulására is lehetőséget kívánnak biztosítani a Juh Terméktanács és a Szent Mihály Napi Forgatag szervezői.

Az ehhez a szükséges bárány és juhhúst a szervezők biztosítják a versenyre jelentkezők számára.

A program részletes meghívója az alábbiakban tölthető le!

Dr. Kukovics Sándor

Post Author: Misi